Bij toernooien geldt dat een misklik tijdens het bieden ongedaan gemaakt kan worden, maar dat dit bij afspelen nooit kan. Bij competitie geldt deze regel nog niet (daar kan altijd ongedaan worden gemaakt), maar dat is op termijn wel de bedoeling.
Van een misklik is uitsluitend sprake als iemand echt een totaal onbedoelde actie doet. Ofwel, de speler heeft nooit ook maar een moment aan het gedane bod of de gespeelde kaart gedacht.
Tijdens het bieden mogen evidente miskliks ongedaan worden gemaakt (zolang partner nog niet geboden heeft). Het is echter wel belangrijk dat er geen enkele twijfel bestaat dat het werkelijk een misklik betreft. Indien er een situatie denkbaar is waarbij het betreffende bod wel vanuit een “bridge-inhoudelijke gedachte” is gedaan (ook al is deze gebaseerd op een foute waarneming of een dwaalgedachte), dan is er geen sprake van een misklik.
Voorbeelden van “miskliks” die niet mogen worden teruggenomen:
- Schoppen staat vast als troefkleur, je vraagt azen en je partner antwoordt 5R (1 aas). Dit is één aas te weinig voor slem en je past. Het eindcontract is nu 5R in 2-1 fit.
Misschien was de pas wel een echte misklik, maar het zou ook kunnen dat de speler besluit geen slam te bieden en dat per ongeluk vertaalt in passen (niet doorbieden staat vaak gelijk aan passen). - Partner opent 1H, rechts past, en jij biedt 1SA met 17 punten. Je eindigt in 1SA met 12 slagen voor het oprapen.
Misschien was de pas wel een echte misklik, maar het zou ook kunnen dat je niet hebt opgemerkt dat je partner heeft geopend, en zelf met 1SA dacht te openen. - Je tegenstander opent met 1H, je hebt een lange klaverkleur en je bent niet al te sterk, en je biedt 3K. Dan realiseer je je dat je de kaart van partner speelt. Snel check je wat daar op staat, en ziet Ghestem staan.
Oops! Maar geen misklik.
Het is belangrijk om te onderstrepen dat het er niet om gaat hoe betrouwbaar de spelers is die zegt een misklik te hebben gedaan. De beoordeling of een bieding een misklik is, is zonder onderscheid des persoons. Het gaat uitsluitend om de situatie, wie er bij betrokken is, doet er niet toe (en wat de gegeven verklaring is, doet er ook niet toe).
Om tijdens het bieden legitieme miskliks te onderscheiden van miskliks die niet mogen worden teruggenomen, is vaak niet eenvoudig (behalve in de hele evidente gevallen, zoals opeens met 7R openen). Maar bij het afspelen is dit nog veel moeilijker. Ook bij live bridge wordt een gespeelde kaart vrijwel nooit teruggenomen. De reden hiervoor is dat er legio gedachtes (dwalingen) ten grondslag kunnen liggen aan een kaart die er uitziet als een misklik. En zodra er een gedachte ten grondslag aan ligt, is het geen legitieme misklik.
Voorbeelden van “miskliks” tijdens het afspel die geen legitieme miskliks zijn:
- Je neemt de snit over de H naar de AVxx op tafel. Je speelt klein uit je hand, links speelt de H, en je legt de V.
Het was natuurlijk nooit je bedoeling om de V onder de H te spelen, maar het was wel de bedoeling om de V op een kleintje te spelen. En waarschijnlijk verwachtte je een kleintje. Dus de V kan wel bewust geklikt zijn (gebaseerd op de verwachting). - De leider heeft AVxx op tafel liggen en speel een kleintje uit de hand. Je partner bekent met een kleintje, de leider legt de A, en jij de H. Het was natuurlijk nooit je bedoeling de H onder de A te spelen, maar het kan wel zo zijn dat je nooit had verwacht dat de leider de A zou spelen. De H kan dus wel bewust geklikt zijn (gebaseerd op de verwachting).
- Je bent leider en je speelt 4S, en je hebt AHVxxx tegenover xx van troef. Je speelt de A en de H, en iedereen bekent. Daarna speel je een kleintje. Ziet er natuurlijk heel raar uit (niet de V spelen), maar misschien had je wel een speelplan waarbij je eerst de V zou spelen, en daarna alle troeven vanaf onder. Alleen was je op het moment dat je het kleintje speelde even vergeten dat je de V nog niet gespeeld had. Kleine black-out, kan iedereen overkomen, maar geen misklik.
Uit deze voorbeelden blijkt al dat het bij online bridge onbegonnen werk is om mechanische miskliks van dwalingen te onderscheiden. Voor vrijwel elke kaart is wel een scenario denkbaar waarin de kaart door een gedachtefout gespeeld had kunnen worden. Om die reden worden gespeelde kaarten bij een toernooi nooit terug genomen, en zal dit in de toekomst bij de competitie ook het geval zijn.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.